آبرسان چیست
آبرسانها از مرطوب کنندهها برای رساندن آب به پوست استفاده میکنند. آبرسان شامل موادی است که رطوبت را از محیط به پوست شما متصل میکنند. اما مرطوب کنندهها بیشتر وظیفه چرب نگه داشتن پوست شما را برای جلوگیری از خشک شدن آن دارند. بنابراین هنگامی که پوست شما کم آب است، به یک آبرسان نیاز دارد. وقتی پوست شما خشک و پوسته پوسته شد، نیاز به استفاده از مرطوب کننده دارید.
چگونه بفهمیم که به آبرسان، مرطوب کننده یا هر دو نیاز دارید
اگر پوست شما خشک است، بهراحتی میتوانید با استفاده از مرطوب کننده چربی لازم را به آن برسانید. در حالی که ممکن است گاهی پوست شما در واقع خشک نباشد اما با مشکل کم آبی مواجه باشد. در چنین شرایطی برای برگرداندن سلامت پوست، باید از یک آبرسان استفاده کنید. برای اینکه بدانید پوست شما خشک است یا کم آب، باید به وضعیت آن توجه کنید.
پوست دارای یک سد چربی طبیعی است که از خود در برابر آسیبهای مختلف و از دست دادن آب محافظت میکند. اگر مستعد داشتن پوست خشک و پوسته پوسته هستید، نشان میدهد پوستتان سلولهای چربی کافی را برای تشکیل یک سد محافظ تولید نمیکند. در نتیجه نمیتواند رطوبت را حفظ کند و در این مواقع است که نقش مرطوب کنندهها مشخص میشود.
وظیفه یک مرطوب کننده کاهش مقدار آبی است که از پوست تبخیر میشود تا از دست دادن آب از طریق پوست به حداقل برسد.
استفاده از مرطوب کننده، بهویژه برای پوستهایی که پس از انجام لایه برداری شیمیایی، با استفاده از رتین آ (Retin-A) یا در طول زمستان خشک شده و پوسته پوسته میشوند، مفید است.
در همین حال اگر پوست شما کدر و بدون درخشش است و خطوط و چین و چروکهای آن بیشتر به چشم میآید، احتمالا در حال مبارزه با مشکل کم آبی بدن است. پوست کم آب به این معنی است که سلولها خشک شدهاند و به آب نیاز دارند. وقتی این اتفاق میافتد، آنها حجیم نمیشوند و پوست چروکیده بهنظر میرسد.
افراد ممکن است پوست هیدراته اما خشک یا پوست کم آب اما چرب، داشته باشند. در حالت ایدهآل سلولهای پوست ما باید هیدراته، پرانرژی و متورم باشند و رطوبت موضعی در آنها حبس شده باشد.
چگونه آبرسان مناسب را انتخاب کنیم
به گفته متخصصین پوست، نوشیدن مقدار زیادی آب همچنان سادهترین راه برای آبرسانی به پوست است. اما کسانی که پوست با رطوبت پایین دارند، ممکن است بخواهند با یک آبرسان موضعی که آب را به سلولها متصل میکند و آن را به داخل میکشد، پوست خود را سیراب کنند.
آبرسانهای طبیعی به پوست این امکان را میدهند که بهمرور زمان توانایی خود را برای آبرسانی بهبود بخشد. بنابراین دنبال محصولاتی باشید که حاوی هیالورونیک اسید، آلوئه ورا، عسل، آلفا هیدروکسی اسیدها و عصارههای دریایی هستند.
ترکیبات آبرسان بهطور کلی برای انواع پوست اعم از خشک و چرب مناسب هستند. آنها در آب حل میشوند، منافذ را نمیبندند و باید فاقد الکل باشند تا سطح پوست را خشک یا تحریک نکنند. این مواد نه تنها به دلیل اثرات مرطوب کنندگی و تغذیهای، بلکه برای مقابله با علائم پیری و آسیب رادیکالهای آزاد نیز شناخته شدهاند.
مزایای کرم آبرسان
همانطوری که از اسمش هم مشخص است، آبرسان اولازهمه رطوبت ازدسترفته بافت پوستی را به آن برمیگرداند. سپس باتوجهبه مواد تشکیلدهندهاش با روندی طبیعی، پوست را وادار به کلاژنسازی میکند تا مانع از چروکهای ریزودرشت شود. برای همین برخی از برندها ادعا میکنند که کرمهایشان علاوه بر آبرسانی خاصیت ضدچروک نیز دارد. مواد تشکیلدهندة کرم آبرسان باعث شده تا این محصول پوست را به جذب بیشتر آب وادار کرده و مرطوب نگه دارد که اگر همراه با مصرف روزی 8 لیوان آب و ماسکهای مراقبت پوست باشد، هم خیلی زود به نتیجه میرسد و هم دوباره پوستی شفاف و براق به شما هدیه میکند. گاهی اوقات دوستانی که پوست چرب دارند، از ما میپرسند که استفاده از کرم باعث احساس سنگینی روی پوستشان شده ولی از طرف دیگر برخی چروکهای اطراف چشم و لب نیز کلافهشان میکنند. برای این دوستان، باید بگویم که هیچگونه روغنی در مواد اولیه کرم آبرسان به کار نرفته و این کرم فقط قرار است رطوبت ازدسترفته را به پوست صورت برگرداند. در ضمن، خیلی سریع جذب میشود و بعد از یک دقیقه اثری از آن روی پوست صورت یا دست باقی نمیماند. پس با خیال راحت از آبرسان برای مرطوب نگهداشتن پوست استفاده کرده و نگران لایه چربی اضافی و مضر نباشید.
بررسی کرم آبرسان و ترکیبات موجود در آن
به طور کلی آبرسانها از میزان روغنی زیر ۱۰ درصد بهره میبرند؛ اما در عوض درصد آب و هموکتانتهای فراوانی در ترکیبات خود دارند. منظور از هموکتانت همان جاذبالرطوبههایی هستند که جذب رطوبت را از لایههای عمیق پوست و نیز رطوبت محیط دریافت و آن را به سطح بیرونی پوست منتقل میکنند. بافت این محصولات ژل کرمی است و به همین دلیل بسیار بافت سبکی دارند و پس از مصرف به فرد حس خنکی مطبوعی هدیه میکنند. برای شناخت آبرسانها و تاثیر شگرفی که در حفظ و ایجاد رطوبت مورد نیاز پوستهای چرب و مختلط دارند، در ادامه به برخی ترکیبات موثر موجود در این لوسیونها میپردازیم.
اسید هیالورونیک:
در یک کلام باید این ماده را یک ماده موثر کمنظیر در نظر گرفت که در انوع محصولات مراقبتی پوست با ایجاد تعادل در میزان رطوبت مورد نیاز پوست نقش اساسی ایفا میکند. پیشتر از فراوانی حضور هموکتانتها در آبرسانها گفتیم، جالب است بدانید هیالورونیک اسید یکی از همین جاذبالرطوبههاست؛ بنابراین وجود این مادهی موثر نه تنها سبب حفظ رطوبتی که در پوست شما موجود است میشود؛ بلکه همچون یک سد دفاعی مانع از خروج این رطوبت به بیرون میشود و اینگونه متعادلسازی رطوبت در سطح پوست را انجام میدهد.
گلیسرین:
بعد از هیالورونیک اسید دومین جاذبالرطوبه موجود در آبرسانها گلیسرین است. این هموکتانت نه تنها در نرم شدن سطح بیرونی پوست شما تاثیرگذار است و موجب ایجاد حس مطبوع و لذتبخش ناشی از لطافت پوست میشود؛ بلکه در حفظ رطوبت و آبرسانی بخشهای خشک پوست بسیار دقیق عمل میکند. آبرسان به ویژه در روتین پوستیِ صاحبین پوست چرب نقش مهمی دارد. در مقالهی زیر با شما از کلیت اجرای روتین پوست و شناخت انواع آن گفتهایم. معتقدیم برای یک شروع خوب در مسیر مراقبتی پوست لازم است از مطالب بیسیکتری شروع کنید. پس بیشک باید سری به وبلاگ روشا بزنید تا با مطالب کاربردی بیشتری آشنا شوید.
نقش روغن ها در محصولات آبرسان
بعد از بررسی هموکتانتهای موجود در آبرسانها به سراغ روغنهایی میرویم که به طور معمول در تمام محصولات مرطوبکننده مورد استفاده قرار میگیرند و تنها تفاوتشان در درصد استفاده شده در آبرسانها در مقایسه با سایر مرطوبکنندهها است. امروزه کمتر کسی است که از نقش روغنها در سلامت و زیبایی پوست خبر نداشته باشد تا جایی که نه تنها از آنها در ترکیبات لوسیونهای مرطوبکننده استفاده میشود؛ بلکه افراد با تهیهی این روغنها به طور مجزا اقدام به روغنتراپی هم میکنند.
بعضی از این روغنها همچون نرمکننده به سرعت جذب پوست میشوند و رطوبت لازمِ سبوم را فراهم میکنند تا به این طریق سطح پوست شما لطافت لازم را به دست بیاورد. نکتهی مورد توجه در مورد روغنها این است که علاوه بر نقش رطوبترسانی، اغلب دارای خواص آنتیاکسیدانی، انواع ویتامینها و اسیدهای چرب هستند که هر یک از این موارد در حفظ سلامت و زیبایی پوست بسیار اثرگذار است.
روغن نارگیل:
این روغن حاوی دو ویتامین K و E است و از ویژگیهای معروف آن میتوان به خاصیت ضدقارچ و ضد باکتری بودن آن اشاره کرد. به راحتی جذب پوست میشود و از این نظر اصلا حس کلافگی روی پوست ایجاد نمیکند. این مورد به ویژه در افراد با پوست چرب و مختلط بسیار مهم است. البته از خاطر نبرید چنانچه پوست چرب و مستعد آکنه دارید بهتر است از این روغن به تنهایی استفاده نکنید.
روغن زیتون:
بعید به نظر میرسد به دنبال مراقبت از پوست خود باشید و از اثرات روغن زیتون چیزی ندانید. این روغن که دارای غلظت بالایی است نه تنها برای استفاده در پوست صورت مناسب است که برای تمام بدن میتوان از آن بهره گرفت. خاصیت آنتیاکسیدانی، ویتامینهای A، D، E و K از این روغن یک مادهی موثر ساخته است که علاوه بر خاصیت رطوبترسانی، نقش تغذیهکنندهی پوست و جلوگیری از فعالیتهای مخرب رادیکالهای آزاد سطح پوست را هم دارد.
روغن دانهی آفتابگردان:
این روغن در مقایسه با روغن زیتون برای پوست حساس نوزادان بسیار مطلوبتر عمل میکند، میزان رطوبترسانی بالای آن اجازه نمیدهد پوست حساس نوزاد دچار اگزما و هر نوع خشکی پوست شود. ویتامین E به مقدار زیاد در این روغن وجود دارد و همین خبر از خاصیت آنتی اکسیدانیاش میدهد.
شی باتر:
این روغن که از یک درخت آفریقایی با همین نام استخراج میشود، یک بافت جامد دارد که در اثر حرارت بدن ذوب شده و جذب پوست میشود. در بسیاری از کرمهای مرطوبکننده این روغن استفاده میشود. همچنین شما میتوانید این روغن را با مقداری روغن زیتون ترکیب کنید و روی پوست خود استفاده کنید.
روغن جوجوبا:
روغن جوجوبا در محصولاتی که به ویژه برای پوستهای خشک و حساس فرموله میشوند مورد استفادهی فراوان است؛ چراکه علاوه بر خاصیت آبرسانی قوی که دارد در تسکین التهابات پوستی و ترمیم زخم موثر عمل میکند.
روغن بادام تلخ:
این روغن حاوی ویتامینهای A، E، منیزیم، مس، گوگرد، اسیدهای چرب ضروری و امگا ۶ و امگا ۹ است. از این روغن نه تنها در لوسیونهای مرطوبکننده و آبرسان استفاده میکنند؛ بلکه بسیار برای تقویت ابرو و موی سر توصیه میشود. همچنین مصرف آن روی پوست به رفع چین و چروک، رفع لکهای پوستی و روشن کردن پوست کمک میکند.
3نکته مهم برای استفاده از آبرسان
برای گرفتن بهترین نتیجه از کرم آبرسان، اولازهمه با شوینده مخصوص صورت خود را بشویید و سپس با حوله مناسب صورت را خشک کنید. سپس مقداری از کرم را روی صورت پخش کرده و بهآهستگی با حرکات دورانی انگشت آن را محو کنید. میتوانید انواع ماساژ صورت را از ویدئوهای آموزشی یوتیوب ببینید و در حین استفاده از آبرسان پوست صورت را نیز ماساژ بدهید. بعد از استفاده از آبرسان باید چند دقیقه صبر کنید تا پوست حسابی مرطوب شده و لایههای عمیقتر صورت نیز از مواد اولیه کرم تغذیه کنند.
تفاوت کرم مرطوب کننده با کرم آب رسان
اغلب مان در این مورد اشتباه فکر می کنیم؛ به نظرمان کرم مرطوب کننده همان کرم آب رسان است و تنها تفاوت این دو به ترجیح تولیدکننده در انتخاب واژگان برمی گردد! درحالی که در واقعیت این طور نیست! هم کرم مرطوب کننده (moisturizer) و هم کرم آب رسان (hydrator)، هر دو، برای نرمی و لطافت پوست فرمولاسیون می شوند، اما ازلحاظ نوع ترکیبات و نحوه عملکرد تفاوت هایی دارند که برایتان توضیح خواهیم داد. بنابراین، وقتی فرمولاسیون کرمی با واژه «مرطوب کننده» یا «آب رسان» توصیف می شود، عمدی در کار است.
تفاوت کرم مرطوب کننده و کرم آب رسان را می توان در چگونگی تأمین نیازهای رطوبتی پوست دانست؛ اگرچه، درنهایت، اثر هر دو چندان متفاوت از یکدیگر نیست.
- کرم مرطوب کننده: کرم های مرطوب کننده از ترکیبات پایه روغنی، شامل مسدودکننده ها (مانند وازلین و روغن های معدنی) و نرم کننده ها (مانند اِستِرها و روغن های گیاهی)، بهره می برند؛ بنابراین، برای پوست های خشک و فاقد چربی کاربرد دارند. ماهیت ترکیبات مورداستفاده در این نوع کرم ها به گونه ای است که با ایجاد سدی محافظتی روی سطح پوست از خروج رطوبت جلوگیری می کنند.
- کرم آب رسان: کرم های آب رسان، به دلیل بهره مندی از ترکیبات هومِکتانت، نظیر گلیسیرین و هیالورونیک اسید، برای پوست های دی هیدراته یا کم آب کاربرد دارند. هومکتانت ها را می توان ترکیبات جاذب رطوبت نامید؛ چراکه از طریق جذب رطوبت هوا وارد عمل می شوند و در مواردی حتی از رطوبت لایه های عمقی تر پوست وام می گیرند. البته، نحوه عملکرد هر هومکتانتی در آب رسانی می تواند متفاوت باشد.
با این تفاصیل، کرم مرطوب کننده را باید برای پوست خشک و کرم آب رسان را برای پوست دی هیدراته استفاده کنیم. ناگفته نماند کرم های دومنظوره ای هم داریم که کار حفظ رطوبت و آب رسانی را یکجا انجام می دهند.
نحوه استفاده از کرم آبرسان
- با شوینده مناسب پوست خود را بشویید. بهتر است هنگام شستشو از آب داغ استفاده نکنید.
- با یک پارچه نخی پوست خود را خشک کنید اما بهتر است مقدار از رطوبت همچنان روی پوست بماند.
- به اندازه یک نخود کرم آبرسان را برداشته روی دست خود بگذارید و بعد با ضربات آهسته آن را به صورت بمالید.
- سپس جهت جذب بهتر به صورت دورانی صورت را ماساژ دهید.